Tampella

Morjens Tampere – paikkatietomies vaihtaa farkut verkkarihousuun

Leevi and the Leavings -yhtyeen eräässä laulussa vaihdellaan farkkuja verkkarihousuun. Samaisessa laulussa tehdään housunvaihtohommien lisäksi muutakin, nimittäin suunnataan Pohjois-Karjalaan. Paikkatietomies seuraa nyt tätä G. Sundqvistin lausumaa esimerkkiä myös liikehdinnän osalta ja ottaa suuntiman Pohjois-Karjalaan. Toisin sanoen tänään (artikkelin julkaisuhetkellä 9.3.2018) on viimeinen työpäiväni Tampereen kaupungin palveluksessa. Pienen henkäisytauon jälkeen hommat jatkuvat paikkatieto- ja kaupunkimalliasioiden parissa Joensuun kaupungin palveluksessa. Luvassa on paljon uutta ja ihmeellistä. Erityisen innostunut olen kolmiulotteisen kaupunkimallin kehittämisestä, joten siihen teemaan palattaneen myös täällä paikkatietomies.fi -blogisivustolla ennemmin tai myöhemmin.

Monta kokemusta rikkaampana

Visiitti Tampereen kaupungin kaupunkisuunnittelun palveluksessa on antanut minulle uudenlaista kokemusta. Olen saanut olla mukana kiinnostavissa projekteissa, joista mielenkiintoisin on ollut Ympäristöministeriön kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiohankkeen KIRA-digin kokeiluhanke, jossa käynnistelimme yleiskaavan tietomallinnustyötä. Toimin kokeiluhankkeessa projektinvetäjän ominaisuudessa ja toivon sydämestäni, että projekti etenee finaaliin saakka ja tuloksena on strategisen maankäytön suunnittelun tarpeisiin soveltuva tietomalliaihio. Toivotan kaikille ko. projektissa työskenteleville tsemppiä projektin loppuunsaattamisen kanssa. Ja vaikken enää paperilla olekaan mukana projektissa, niin henkisellä tasolla olen yhä mukana rosterissa.

Toinen takaraivoon pysyvän muistijäljen jättänyt suurempi työkokonaisuus on ollut ns. yhteiskuntarakenteen tilannekuvien kehitystyö. Yhteiskuntarakenteen tilannekuvilla tuotetaan ajantasiasta tietoa yhteiskuntarakenteesta mm. valtuustokausittain päivitettävän yleiskaavan laadinnan tueksi. Muita potentiaalisia tiedon hyödyntäjiä voisivat olla esimerkiksi asemakaavoitus, palveluverkkosuunnittelu ja viherympäristösuunnittelu. Kirjoitushetkellä valmiina on yhteensä neljä eri teemalla laadittua tilannekuvaa. Tavoitteena on, että tilannekuvat julkaistaan piakkoin kaikkien ihailtavaksi Tampereen kaupungin karttapalveluun. Keskeisin ajatus tilannekuvien laadinnassa on ollut se, että niiden avulla voidaan tuottaa ajantasaista tietoa yhteiskuntarakenteen tilasta automaattisesti kaupungin eri rekistereiden tietoja yhdistelemällä ja paikkatietoanalyysein analysoimalla. Toteutuksen taustalla on useita avoimen lähdekoodin paikkatietotekniikoita kuten GDAL, PostGIS ja GeoServer.

 

Kiitos kaikille niille, joiden kanssa olen työskennellyt eri asiayhteyksissä.

 

Työn alla ollut toki paljon muutakin. Esimerkiksi yhtenä keväisenä päivänä työpöydälleni tipahti kasa Teiskon alueen vanhoja karttoja. Kartat oli tarvis saada näkyviin Oskari-karttapalvelussa. Eipä siinä muu auttanut kun laittaa GDAL-kirjasto töihin ja näin homma saatiin tehdyksi. Tästä asiasta on muuten tulossa oma kirjoitus tänne blogiin, joten mikäli vanhat kartat kiinnostavat, kannattaa pysyä kuulolla.

Kiitos ja kumarrus

Eihän näitä hommia yksin tehdä, joten kiitoksille on sijansa. Siispä kiitos kaikille niille, joiden kanssa olen työskennellyt eri asiayhteyksissä. Minulla on ollut ilo tavata useita mielenkiintoisia persoonia ja ammentaa heiltä oppeja erityisesti maankäytön suunnitteluun liittyvistä asioissa. Maankäytön suunnittelun näkökulmasta katsottuna Tampere onkin ollut mainio paikka olla opissa, sillä kaupungissa on meneillään monia mielenkiintoisia hankkeita aina ratikasta kansiareenaan.

Erityiskiitoksen ansaitsevat lisäksi kaupunkiympäristön suunnitteluosaston paikkatietoammattilaiset. Pitäkäähän jatkossakin lippu korkealla ja GeoServerit tulilla 🙂

Paikkatietomies has left the building.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *