Paikkatietomiehen tarina – paikkatieto-osaamista avoimilla työkaluilla

Tällä sivulla kerrotaan, että mikä ihmeen mies paikkatietomies oikein on. Paikkatietomies-nimen takaa löytyy henkilö nimeltä Jarno Kinnunen, reilu kolmikymppinen monitaitoinen paikkatietoalan asiantuntija Pohjois-Karjalasta.

jarno_kinnunen_300x300Koulutukseltani olen geoinformatiikkaan ja rakennetun ympäristön erityiskysymyksiin erikoistunut maantieteilijä (YTM). Erityisen kiinnostunut olen avoimen lähdekoodin paikkatietosovelluksista, joita pyrin hyödyntämään työtehtävissäni laaja-alaisesti.

Työuraa paikkatietoalalta on takana jo useampi vuosi. Olen ollut erittäin onnekas, sillä minulla on ollut mahdollisuus työskennellä työurani aikana usealla eri paikkatietoa toiminnassaan hyödyntävällä toimialalla, ja hyödyntää lukuisia erilaisia GIS-työkaluja ja -tekniikoita. Myös työtehtävien laatu on on vaihdellut kädet savessa toteuttamisesta toteutuksen ohjaamiseen.

Sulkia osaamishattuun ovat tuoneet mm. metsä- ja luonnonvarasektorin toiminnanohjausjärjestelmien kehitystyö, laserkeilausaineistoihin perustuvien sähköverkon turvallisuusanalyysien toteuttaminen, strateginen maankäytön suunnittelu ja nyt viimeisimpänä kolmiulotteisen kaupunkimallin jakelun kehittäminen. Minulla on lisäksi hyvä eväslaatikko digitalisaation vauhdittamiseen, sillä kykenen tarkastelemaan prosesseja ns. laatikon ulkopuolelta.

 

Minulla on ollut mahdollisuus työskennellä työurani aikana usealla eri paikkatietoa toiminnassaan hyödyntävällä toimialalla.

 

Avointen paikkatietosovellusten ja avoimen datan erikoismies

Avointen sovellusten lisäksi hyödynnän työtehtävissäni tarvittaessa myös kaupallisia paikkatietojärjestelmiä. Oma näkemykseni on, että avoimen lähdekoodin paikkatietoratkaisujen kehittyminen hyödyttää myös kaupallisia toimijoita tarjoten kaupallisille toimijoille hyvän referenssitason, joka vähintään tulee saavuttaa kehitettäessä laadukasta kaupallista paikkatietototeutusta.

Toinen merkittävä osaamisalueeni ovat avoimet paikkatietoaineistot, joiden tuottamista pyrin omalta osaltani edistämään, mikäli se vain aineistojen luonne huomioiden on mahdollista. Paikkatietoaineistojen avaamisessa on tiedostettava mm. lainsäädännön datan avaamiselle mahdollisesti asettamat reunaehdot.

Paikkatieto-osaamiseeni voit tutustua halutessasi allaolevan toiminnon avulla. Tarkemmat tiedot monipuolisesta paikkatieto-osaamisestani saat näkyville klikkaamalla plus-painiketta.

 

Paikkatieto-osaamisen teemat

Paikkatietoanalyysit työpöytäsovelluksissa ja paikkatietojen visualisointi karttaesityksissä

Paikkatietoanalyysit paikkatietoaineistoja käsittelemään kykenevissä tietokantajärjestelmissä

Paikkatietoaineistojen väliset muunnokset ja aineistojen sarjakäsittely

Kuntasektorin ja metsäalan keskeisimmpien paikkatietoaineistojen tuntemus

Paikkatietoaineistojen jakelu OGC-rajapinnoilta

Paikkatietoaineistojen laatu- ja käytettävyyskysymykset eri käyttötapauksissa

INSPIRE-direktiivin täytäntöönpano Suomessa ja GDPR:n vaikutukset paikkatietoaineistoihin/paikkatietoa käsitteleviin järjestelmiin

 

Eräs varsin tärkeä paikkatieto-osaamiseen liittyvä osa-alue on myös se, että osaa tunnistaa olemassa olevista prosesseista sellaisia kohtia, joita voisi rikastaa paikkatietoanalyyseilla ja tehostaa paikkatietojen laajamittaisemmalla hyödyntämisellä. Kuulemani mukaan minulla on myös kykyjä ja tahtoa konkretisoida paikkatietomaailman tarjoamia mahdollisuuksia henkilöille, joiden sanavarastoon eivät vielä kuulu moninaiset paikkatiedon ammattitermit.

 

Vahvinta osaamisaluettani on kyky konkretisoida paikkatietomaailman tarjoamia mahdollisuuksia henkilöille, joiden sanavarastoon eivät vielä kuulu paikkatiedon ammattitermit.

 

Työkalupakissa avoimia paikkatietosovelluksia

Ja koska blogissa keskitytään erityisesti avoimen lähdekoodin sovellusten hyödyntämiseen, listaan nyt muutamia avoimen lähdekoodin paikkatietosovelluksia/-tekniikoita, joita olen päässyt hyödyntämään tähänastisissa työtehtävissäni. Tarkemmat tiedot käyttämistäni avoimen lähdekoodin paikkatietosovelluksista saat näkyville klikkaamalla plus-painiketta.

 

Avoimet paikkatietosovellukset

QGIS-paikkatietojärjestelmä paikkatietoanalyyseissa ja datan visualisoinnissa

PostgreSQL-tietokanta (PostGIS-, pgRouting- ja PDAL-lisäosilla) paikkatietoaineistojen analysoinnissa

GeoServer-rajapintapalvelin OCG-rajapintojen toteutuksessa

SLD-visualisointikieli paikkatietoaineistojen visualisoinneissa

GDAL-ohjelmakirjasto vektori- ja rasterimuotoisten paikkatietoaineistojen sarjakäsittelyssä

OpenLayers-kirjasto (erityisesti Oskari) internetsivuille upotettavissa karttapalveluissa

GRASS GIS complex features -tyyppisten WFS-rajapintojen hyödyntämisessä

 

Kaupallisista tuotteista minulle ovat tuttuja mm. Esri ArcGIS, FME (Desktop/Server), Bentley MicroStation, TerraScan, LAStools, MapInfo, Erdas Imagine  ja monet muut. Paikkatietoasioiden lisäksi olen viime aikoina työskennellyt mm. BI-analytiikan ja tiedon louhinnan parissa.

Unohtaa ei sovi myöskään kaupunkiympäristön suunnitteluun liittyvää asiaosaamista, jota on kertynyt mm. Tampereen ja Joensuun kaupungin palveluksessa työskennellessäni.

Ota yhteyttä

Mikäli haluat ottaa minuun yhteyttä, niin sehän sopii. Hyvä aihe yhteydenotolle on vaikkapa toivomus aihepiiristä, jota haluaisit tässä blogissa käsiteltävän. Palautetta voit jättää myös blogiartikkeleiden kommenttiosioihin.

Mikäli olet kiinnostunut ottamaan minuun yhteyttä paikkatietokonsultointiin liittyvissä asioissa, ota minuun yhteyttä ensisijaisesti sähköpostilla tai puhelimitse.

Pyrin olemaan aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa. Somen puolelta meikäläisen tavoittaa mm. Twitteristä tai LinkedIn:stä. Voit myös lähettää minulle myös sähköpostia osoitteeseen paikkatietomies at gmail.com.

Allekirjoittaneen tarinointiin Twitterissä voit tutustua myös alla olevan upotuksen kautta. Upotus näyttää kolme viimeisintä twiittiäni. Twiittailen yleensä paikkatietomaailmaan sijoittuvista asioista, mutta saattaapa johonkin väliin eksyä joskus jokin täysin paikkatietomaailmaan kuulumattomatonkin äännähdys. Teemoina tällöin mm. suomalainen luonto, digitalisaatio ja Pohjois-Karjalan/Pohjois-Savon alueelliset asiat.